Aika ja sinä – missä olet tämän kaiken keskellä?

 

Kaikista ihmisten keksimistä illuusioista, aika tuntuu olevan suurin ja mysteerisin. Joinakin päivinä aikaa tuntuu olevan kylliksi tehdäksesi kaiken mitä aioitkin. Mutta aina välillä huomaat joutuneesi kiireen pyörteeseen, jossa eilisen päivän askareet kummittelevat vielä viikkoja, jopa kuukausia. Tiedän kokemuksesta tarkalleen, miltä sinusta tuntuu. Kiireestä ja stressistä tulee helposti noidankehä ja siitä seuraava ahdistus syö mielenrauhaa.

Kun tavoitteena on vielä muuttaa elämäntapaansa, laihduttaa, tulla taitavammaksi jossain urheilulajissa, parantua vammasta tai mikä tahansa päämäärä (sosiaalisten suhteiden kohentamisesta taloudelliseen menestykseen) on tärkeää että ymmärrät  mitä ”aika” todella on. Tässä kirjoituksessa jaan kokemaani ja oppimaani ajanhallinnasta, jotta sinulla olisi paremmat mahdollisuudet voittaa jahkailu ja päästä unelmiisi.

Kuvailemani käsitteen ajasta opin Alan Wattsilta, jo edesmenneeltä luennoitsijalta ja kirjailijalta, joka vietti elämänsä opiskellen idän uskontoja. Hän ja monet muut ovat toimineet mentoreinani ja ennen kuin jatkan haluan kiittää heitä. Monet heistä eivät puhu suomea äidinkielenään, mutta se ei vähennä kiitollisuuttani heitä kohtaan.

IMG_1233

Aika on illuusio

Sanotaan, että aika valuu. Yhtälailla voidaan kuitenkin ajatella ajan virtaavan.  Ajan virta on jatkuva, loputon ja kenelläkää ei ole tietoa kuinka se sai alkunsa tai mihin se on menossa. Yrittäessäsi muistella eilistä päivää, tai jopa viikon takaista lounastasi, mitä muistat ei ole mitä todella tapahtui.  Muistamasi asiat ovat kokoelma historiallisia tapahtumia, mutta huomaat pian ettet ikinä pääse lähellekään totuutta. Historia on olemassa vain päässäsi, päiväkirjassasi tai oppikirjassa hyllylläsi. Mutta oli kirjasi kuvaus kuinka tarkka vuosien takaisista tapahtumista se on edelleen vain se, kuvaus.

Sama periaate pätee myös tulevaisuuteen. Yrittäessäsi suunnitella aikatauluasi seuraavalle viikolle, voit luottaa siihen että vaikka tulokset ovat haluamasi kaltaiset, kuinka lopulta pääsit päämäärääsi ei ollut täysin tiedossasi. Vakuutusyhtiö tai Tilastokeskus arvoidessaan ihmisten elinikää voivat sanoa suomalaisen miehen elävän noin 77,5 vuotiaaksi. Ymmärrä, että tämä ei päde kehenkään tiettyyn suomalaiseen mieheen. Kaikki suomalaiset miehet kuolevat 77,5 ± ”jotakin” ikäisenä (tämä voi olla 5 vuotta tai 5 sekunttia). Mitä sanotaan ennustamiseksi on oikeasti vain todennäköisyyttä, tilastomatematiikkaa.

Kun huomaat olevasi ajanvirrassa (ja me kaikki olemme) tiedä, ettet voi taistella virtaa vastaan, eikä mikään mitä teet nopeuta virran kulkua. Tiedän, kuinka vaikealta tämä kuulostaa ja myönnän että minullakin meni aikaa hahmottaa tämä käsite. Mutta jos haluan sinun jotain oppivan sen on tämä:

”Mennyttä ja tulevaa ei ole olemassa. Ainostaan sillä mitä teet nyt – tämä hetki – on merkitystä.” 

Maailmasta on tullut hemmoteltu. Olemme koukuttuneita lupaukseen nopeista ja helpoista tuloksista. Sanomme, että aikaa ei yksinkertaisesti ole. Mutta päivät eivät ole vuosien saatossa lyhentyneet saati pidentyneet. Sinulla ja minulla on yhtä monta tuntia päivässämme. Ainoastaan se mitä ajallamme teemme on muuttunut.  Vastuu ajastasi on täysin sinun harteillasi. Kukaan ei pakota sinua jatkamaan kiireistä elämääsi entiseen tapaan, huolineen ja murheineen. Mikä tuokin meidät seuraavaan aiheeseen.

Ajanhallinta vs. Ajankäyttö

Kuten mainitsin jo edellä, aika on illuusio. Kaikki myös tietävät, että sitä mitä ei ole ei voi myöskään hallita. Sen sijaan voit hallita toimintaasi ajan virrassa, eli mitä teet tällä hetkellä. Aika on resurssi, jota et saa enää takaisin. Samalla kiire, jonka loppujen lopuksi olet itse luonut on sinun valintasi. Muutos on kuitenkin mahdollinen. Siksi, ymmärtääksesi paremmin mihin käytät aikaasi, kysy itseltäsi:

Mitä minä haluan ja mitä se vaatii minulta?

Minkä tahansa muutoksen tekeminen vaatii usein, että opit uuden taidon. Opiskelun jo osaat, joten tässä tapauksessa uusi taito voi olla vaikka ajankäyttö! Laihduttaminen, kokkaamaaminen, kielen oppiminen, nämä kaikki vaativat aikaa. Ennen kuin menet sanomaan: ”Olisipa kiva olla rikas!” tai ”Kunpa minullakin olisi vatsalihakset.” mieti tarkkaan, mitä joutuisit unelmasi eteen tekemään. Menestys vaatii työtä, aina. Jos taito ei tule sinulle luonnostaan, mutta olet päättänyt oppia sen silti, tiedosta se ja sitoudu prosessiin.

Mihin toimintaan kulutan aikaani, joka ei palvele minua?

Facebook. Tämä on minun paheeni. Vielä nuorempana pelasin paljon videopelejä, mutta sosiaalisen median selaaminen on aikuisella iällä korvannut tämän paheen. En väitä, etteikö videopeleillä ja sivupäivityksillä olisi oma paikkansa. Tarkoitan vain, että oli motivaatio mikä tahansa on, liika on liikaa. Joskus jopa liiallinen opiskelu  voi olla vahingollista. Jos tiedon keräämistä ei yhdistä myös sen jakamiseen tai soveltamiseen, se on yhtä hyödyllistä kuin sanomalehden painaminen ilman tekstiä.

Mitä voin tehdä juuri nyt unelmani eteen? 

20141011_120604

Opettelen käyttämään positiivisia vahvistuksia auttamaan vaikeiden aikoijen yli – kuinka mieleni keksiikään kaikenlaisia julmia lausahduksia!

Viime viikolla minun oli otettava aikaa pois opiskelusta ja vähän kaikesta. Kun ensimmäisen kerran kirjoitin kefiiristä, tuntui hyvältä jakaa tietoa ja kokemuksiani. Uskon todella pystyväni auttamaan ihmisiä elämään terveellisesti, sillä tämä on oma intohimoni. Pidin viikon taukoa, koska minun piti muistuttaa itselleni mikä unelmani on. Tämä oli tärkeää, sillä tehtävälistan pidetessä, olin kadottaa sen mistä nautin ja mikä on päämääräni. Nyt se lukee jääkaappini seinällä.

Kuvittele itsellesi tavoite, josta todella unelmoit ja joka saa sinut heräämään aamuisin. Kun tiedät tavoitteesi, mieti mitä voin tehdä juuri nyt unelmani eteen ja tee se. Älä mieti sen enempää. Toimi, älä jahkaile. On toissijaisen tärkeää mitä teet. Kunhan teet jotain, joka palvelee tavoitettasi.

Jos tavoitteesi on laihduttaa, aloita ruokapäiväkirja (JA SITOUDU SIIHEN), palkkaa personal-trainer, kysy neuvoa ystävältäsi tai tyhjennä varastosi herkuista, joiden tiedät olevan pahaksi sinulle. Kaikki ovat erilaisia. Älä vertaa itseäsi muihin vaan keskity omaan tavoitteeseesi.

 

 

 

 

 

 

Jokainen hetki on mahdollisuus oppia uutta. Älä sulje silmiäsi, sillä et voi tietää missä muodossa se seuraavaksi ilmenee sinulle. Älä kadu tehdä asioita joita rakastat. Kokeile uusia asioita.

 

Opi, kasva, valloita.

Ystäväsi,

-Juho

Vastaa