Luovu tavan maitotuotteista – hapata omat probioottisi!

Olet saattanut jo kuulla hapatetusta probioottijuomasta, kefiiristä ja sen terveellisistä vaikutuksista. Tämä eräänlainen juotava yogurtti muistuttaa maultaan piimää, mutta tarjoaa monenlaisia etuja kaupan hapatettuihin tuotteisiin verrattuna. Niille joille kefiiri ei ennestään ole tuttu on kuitenkin syytä selventää, mistä oikein on kyse.

Mitä kefiiri on?

Kefiiri on yogurttimaisen koostumuksen saanutta hapatettua maitoa ja on tunnettu probioottisista ominaisuuksistaan. Juoma sisältää suolistonterveyttä edistäviä hyvänlaatuisia hiiva- ja bakteerisoluja. Solut elävät symbioosissa ja ruokkivat itseään maidosta saamallaan sokerilla, laktoosilla. Kefiiri on siis loistava vaihtoehto laktoosi-intoleranssista kärsiville ihmisille.

IMG_1087

Kefiiri sieni – pieni, ryppyinen.

 

Kaikella on tarina, niin myös kefiirillä. Juoma juontaa juurensa Kaukasuksen vuorille. Profeetta Muhammedin kerrotaan antaneen kefiirin lahjan Kaukasian heimolaisille ja opettaneen heitä sen käytössä. Juoma oli tarkkaan varjeltu salaisuus, kunnes se myöhemmin levisi Venäjälle ja sittemmin ympäri maailmaa. Kukin päättää omalta osaltaan onko tarinassa mitään perää. Kaupanhyllyiltä terveysjuomaa ei kuitenkaa Suomesta löydä.  Halutessasi voit lukea lisää kefiirin historiasta.

Superfoodia?

Probioottisena juomana kefiiriä voidaan käyttää suoliston puhdistamiseksi ja bakteerikannan tasapainoittamiseksi. Juomaa on käytetty myös monien immuunijärjestelmän sairauksien, kuten esimerkiksi syövän,  hoitoon. Probioottisten juomien nauttiminen myös edesauttaa kehon vastustuskyvyn säätelyssä, tulehduksia vastaan taistelussa sekä suoliston homeostaasin, eli tasapainotilan ylläpidossa, sekä tarjoaa suolistolle maidon prosessoimiseen vaadittavia maitohappobakteereja.

Kefiirin parantavasta vaikutuksesta voi kuitenkin jokainen halukas ja maitoproteiinille allergisillekin löytyy hyviä, maidottomia versioita. Kefiri sisältää runsaasti mineraaleja (kuten kalsium ja magnesium), vitamiineja (B12-, B1-, K-vitamiini) ja monia välttämättömiä aminohappoja, joista tryptofaani on parhaiten tunnettu rauhoittavasta vaikutuksestaan keskushermostolle. Kefiiri auttaa siis esimerkiksi urheilijoita palautumaan nopeammin rankoista fyysisistä suorituksista.

Kuinka Kefiiriä valmistetaan?

IMG_1094

Kefiirin valmistukseen tarvittavat välineet – astia, kansi, siivilä ja maitosieni!

 

Kefiirin valmistukseen tarvitset tietysti itse kefiirin siemeniä (pieniä, ryppyisiä, kimmoisia sienipalleroita) ja oikeanlaiset välineet. Netistä voi tilata kaupallisia kefiirin aloituspakkauksia, mutta aivan yhtä hyvin voit seurata foorumeja tai blogeja, joilla harrastajat tarjoavat mielellään omiaan postikuluja vastaan, yleensä hyvien ohjeiden kera. Kefiiri nimittäin kasvaa ja lisääntyy terveenä melko hurjaa vauhtia ja ylimääräiset siemenet päätyvät helposti roskiin.

Kasvatusastiaksi suosittelen lasia. Se kestää hyvin happamuutta, ei naarmuunnu eikä sisällä kefiirille (tai sinulle) haitallisia kemikaaleja. Muoviastiassa kefiirin valmistus onnistuu, mikäli huolehdit varovaisuudesta asitaa käsitellessäsi. Naarmuntuneeseen muovipintaan saattaa jäädä vieraita bakteereja, jotka häiritsevät maitosienesi kasvua. Metalli, poikkeuksena ruostumaton teräs, vahingoittaa maitosientäsi eikä ole siksi suositeltava materiaali missään vaiheessa kefiirin valmistusta. Astiaa valitessa on hyvä miettiä myös kantta. Itse käytän kuminauhalla pingotettua kangasta, jolloin hiilidioksidi ei keräänny astiaan ja kefiiri ei ole aivan niin kirpeää. Yhtähyvin voit myös käyttää purkin/astian omaa kantta ilman, että kierrät kannen kiinni.

Valmistukseen voit käyttää lehmän-, vuohen- tai lampaanmaitoa. Luolamies tyyliin syövät Paleo-ihmiset voivat käyttää myös kookos-, riisi- tai soijamaitoa, joista kookomaito on ehdottomasti parhaan makuista! Kefiiriä on hyvä kuitenkin piristää muutaman päivän välein tavallisessa maidossa 24h ajan. Maidon on hyvä olla mahdollisimman vähän prosessoitua, raakamaito tai vanhanajan luomumaito ovat parhaita vaihtoehtoja.

Aseta maitosieni astiaan ja kaada haluamasi määrä valitsemaasi maitoa kefiirin päälle. Tarkkaa nestemäärää ei varsinaisesti ole, mutta suuremman maitomäärän muuttaminen vie tietenkin oman aikansa. Sulje kansi kevyesti kiertämättä kantta paikalleen tai käytä liinaa. Mikäli huoneistosi on erittäin kylmä, kannattaa harkita maidon lämmittämistä ennen sen lisäämistä. Kädenlämpöisessä maidossa hapatusprosessi lähtee käymään nopeammin. Luota nenääsi, kun tarkkailet happanemisen etenemistä. Jos maitosi tuoksuu eritoten etovalta, kaada se pois ja aloita alusta. Maidon bakteerikanta vaatii tasapainottumista varsinkin ensimmäisen viikon ajan jos sienesi saapui ”tuoreena” postista.

24-48h hapattamisen jälkeen seuraa kefiirin valutus. Ehdottomasti kätevin ja helposti saatavin on teräksinen, tiheäreikäinen siivilä, mutta taas muovinenkin käy. Jos haluat hieman kontaktia lapsukaisiisi voit rohkeasti noukkia maitosienet käsin siivilästä astiaansa tai käyttää lusikkaa. Astiaan ei missään nimessä ole tarvetta pestä jokaisen erän jälkeen. Muista vain huolehtia käsien hygieniasta ja huuhtele ne hyvin mahdollisten saippuajäämien estämiseksi.

 

Menestystä ja hyviä ruokahetkiä!

– Juho Valjakka

 

 

Onko sinulla ollut kokemusta kefiiristä, tai muista probioottisista ruuista? Kommentoi ja kerro mielipiteesi!

Lähteet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21468226

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20519758

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19957873

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23894554

http://www.culturesforhealth.com/kefir

http://www.kefir.net/

Comments 10

 1. Pingback: Myrkyllinen maito? - 5 syytä miksi maito saattaa tehdä sinut sairaaksi. - Tigermotion

  1. Post
   Author

   Kiitos Helena! En olekaan vielä kokkaillut paljoa kefiirin kanssa, valumassa on tällä hetkellä juustoa. Ylijäämä heraa voi käyttää vihannesten hapattamiseen ja siitä juttua myöhemmin! 😉

 2. Hei, osatteko sanoa mistä Helsingissä voi ostaa / saada sellainen sieni?

 3. Hei! Maistuuko kefiiri koskaan vähän hiivalle. Mun kefiirissä pieni hiivainen maku ja mietin onko sieni pilalla. Muuten toimii hyvin ja kasvaa nopeasti. Olen antanut sitä eteenpäin monelle. Äitini alkoi kefiirin ansiosta sietämään laktoosia. _E_

  1. Post
   Author

   Hei _E_
   Onko kefiiri ruvennut yhtäkkiä maistumaan erikoiselta? Joskus, esimerkiksi kuljetuksen yhteydessä, sienen bakteerikanta saattaa muuttua epäedulliseen suuntaan. Minulle kävi näin ensimmäisellä kerralla. Ratkaisuna on hapattaa muutama erä ja tarkkailla muuttuuko maku. Kefiirissä on hapahko ja voimakas maku, mutta kovin hiivaiselta ei sen mielestäni pitäisi maistua. Syötä kefiirillesi laadukasta maitoa ja anna hyvien bakteerien sitä kautta taas lisääntyä. Näin viedään elintilaa huonoilta mikrobeilta.

   Vaikea on kefiiriä pilalle saada.

   Nautin itsekin tätä nykyä normaaliamaitoa, osaksi varmasti kefiirin ansiota. Olen myös jonkin verran syönyt hapankaalia, sekä kaupasta että itse tehtynä, joten vaikea on sanoa mikä tietty asia on vaikuttanut parempaan laktoosin sietokykyyn. Muistettavaa on myös, että kuitu ruokkii hyvää bakteeristoa ja puhdas sokeri huonoa bakteeristoa!

 4. Hei, tietääkö joku mistä voisi ostaa/saada sellainen sieni? Helsinki, Länsi- Uusimaa.

 5. Olen vasta saanut pariviikkoa sitten kefiirin siemenen. Kefiirini ei maistu kaupan kefiiriltä ollenkaan, sen sijaan maistuu ihan viililtä vaikkakin on juoksevampaa. Onkohan tämä normaalia? Kefiirinsiemen on myös melko limainen ja siinä on sellaisia venyviä rihmoja, kuuluukohan ollakin? Kiitos etukäteen jos saisin vastauksen näihin.

  1. Olen reilun vuoden päivät valmistanut itselleni kefiiriä, joten jonkinlainen kokemus on sen valmistuksesta tullut. Yritän siivilöidä kefiirin kerran vuorokaudessa koska mielestäni silloin maku pysyy sopivan lempeänä. Puolitan lisääntyneet siemenet noin kerran viikossa. Joskus on päässyt käymään niin, että en ole siivilöinyt pariin vuorokauteen jolloin kefiiristä tulee hapanta ja saattaa tulla ilmaisuutta sekä haju muuttuu. Olen tällöin huudellut kylmällä vedellä siemenet eli antanut kunnon kylvyn niille ja taas pelittää. Hommaan tulee rutiini ja pienellä vaivalla saa pidettyä raikasta kefiiriä aina jääkaapissa.

Vastaa