Mikä on kaunista?

 

Olen viime aikoina seurannut youtubesta Jordan B. Petersonin luentosarjaa nimeltä Maps of Meaning. Sarja käsittelee hyvin seikkaperäisesti, miten tulkitsemme maailmaa ympärillämme ja mikä merkitys tulkinnallamme on tekemiimme valintoihin. Aiheesta inspiroituneena ja uusiin tiloihin muutettuani Kauneushoitola Illusian yhteyteen, päätin kirjoittaa auki ajatuksiani mielestäni merkittävästä käsitteestä.

Kauneus

Evoluutio on voima, joka vie lajia eteenpäin. Ympäristössä voi tapahtua sattumanvaraisia muutoksia, joihin lajin on sopeuduttava. Muutokset geeniperimässä mutaation takia ovat sattumanvaraisia. Evoluutio EI kuitenkaan ole sattuman varaista, sillä ihmisten käyttäytyminen ei ole sattumanvaraista. Selviytymisen kannalta suotuisimmat ominaisuudet omaava yksilö menestyy elämässä parhaiten.  Evoluution kannalta kasvojen symmetrisyys, hehkeä iho ja vahvuus ovat kuvastaneet ennen kaikkea terveyttä. Kauneus on ollut välillinen merkki yksilön kyvystä pärjätä maailmassa, kerätä ruokaa ja pariutua. Kauneus kertoo hyvistä geeneistä, suotuisasta kumppanista.

Terveillä yksilöillä on eniten mahdollisuuksia tehdä valintoja elämässään, heillä on eniten ”markkina-arvoa” kumppanin etsimistä ajatellen. Vaikka olemme siirtyneet kivikauden ajoilta modernimpaan suuntaan, samat ihanteet pätevät edelleen. Meitä viehättää kauneus.

Liian modernia touhua?

Modernissa maailmassa menestyminen ei kuitenkaan ole enää yksinomaan fyysisistä ominaisuuksista kiinni. Teknologian ja kehityksen myötä menestys voi tarkoittaa eri ihmisille hyvin erilaisia asioita. Harva meistä tarvitsee enää hyvää fyysistä kuntoa ravinnon metsästämiseen/keräämiseen ja petoeläimiltä puolustautumiseen. Kaikki tuon on ulkoistunut ja evoluution näkökulmasta moni ennen suotuisa piirre on menettänyt osan edustuksestaan ihmispopulaatiossa.

Modernissa maailmassa fyysinen terveys ei ole menestymisen edellytys. Tekemämme työ on yhä enemmän abstraktia, tietokoneilla tehtävää. Sosiaalisen statuksen tai taloudellisen turvan  saavuttaminen saattaa onnistua jopa kätevästi tietokoneen äärellä. Jossain määrin voidaan sanoa, että meidän ei tarvitse edes olla terveitä ollaksemme kauniita. Teknologia ryntää apuumme. Markkinoimme itseämme filtterein. Voimme valita sosiaaliseen mediaan vain parhaimmat kuvat.

Terveydestä on tullut valinta. Yhteiskunnan rikastumisen tuomat mahdollisuudet valita hyvinkin erilaisia elämäntapoja ei ole kuitenkaan poistanut ihmisiin kehittynyttä kykyä tunnistaa ja arvostaa kauneutta. Mikä on ollut terveellistä aiemmin on pääpiirteittäin sitä edelleen. On yhdentekevää tunnistammeko me perimmäiset motiivimme vai emme. Ne eivät häviä mihinkään.

Kauneus voi olla puhtaasti ulkoista, pinnallista. Mutta se voi olla muutakin.

Ponnistelua paremman huomisen puolesta

Tieto lisää tuskaa mutta samalla se antaa sinulle vaihtoehtoja. Arvostamme tiedon tuomaa vapautta, vaikka se vaatiikin vastineeksi vastuullisuutta. Vapaus valita on antanut yhteiskuntaamme järjettömän lahjakkaita urheilijoita, joiden taidonnäytteet kiehtovat ja synnyttävät ihailua. Miksi ihailemme urheilijoitamme?

Koska terveys on kauneutta.

Huippu-urheilija on elävä symboli, joka edustaa äärimmäistä terveyttä, voimaa ja taitoa. Eräänlaista kehon autonomiaa. Urheilija tarvitsee määrätietoisuutta ja sitoutumista potentiaalinsa saavuttamiseksi.

Vaivannäkö, itsekuri, päättäväisyys. Näissäkin on voimaa ja kauneutta.

-Juho

 

 

Alla linkki mainitsemaani luentosarjaan.

 

Vastaa