”Ota kii koutsi” – Tyttö joka juoksi jalat altaan.

Kayla Montgomery on yksi Yhdysvaltojen nopeimmista pitkänmatkanjuoksijoista. Kovan työn ja ahkeruuden lisäksi yksi ominaisuus erottaa hänet muista juoksijoista. Toisin kuin muut kilpakumppaninsa Kayla ei tunne kipua jaloissaan maaliviivan ylittäessään. Itse asiassa hän ei tunne jalkojaan ollenkaan ja luottaakin valmentajansa apuun pysähtyäkseen.

Kaylan tarina juoksun parissa alkoi vuonna 2009  varsin lohduttomasta tilanteesta. Loukkaannuttuaan jalkapallopelin aikana Kayla huomasi outoa puutumista varpaissaan ja pian sen jälkeen hän menetti tuntonsa molemmista jaloistaan. Sairaalassa Kaylaa ja hänen perhettään odotti musertava uutinen. Keskushermostosta löydettyjen vammojen perusteella lääkärit varmistivat, että tyttö sairastaa MS-tautia. MS-tauti on hermostoa rappeutava tauti, joka etenee yksilöllisesti erilaisin oirekuvin. Yleinen oire toimintakyvyn heikkeneminen.

Kahdeksan vaikean kuukauden jälkeen tunto tytön jalkoihin palasi. Koulun valmentajansa kaitsemana Kayla nousi joukkueensa hitaimmasta juoksijasta sijalle 21. maassaan voittaen mitaleja tehden sen mitä halusikin; juosta kovaa.

Vaikka minidokumentaario onkin suomalaiseen makuun hieman yliampuvan imelä, on se silti mielenkiintoinen tarina päättäväisyydestä ja peräänantamattomuudesta. Kuten Kayla, sinäkin tule kohtaamaan vastoinkäymisiä elämässäsi. Emme aina voi tietää mihin elämä meitä vie.

Voimme kuitenkin valita olla luovuttamatta.

 

Katso dokumentaatio Kaylasta – ’ämerikän’-murteella – alla olevasta linkistä.

 

 

Opi uutta ja innostu!

-Juho

 

Lue lisää MS- taudista:

Neuroliiton sivuilta

Terveyskirjaston sivuilta

 

 

Vastaa